top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCaroline Verheggen

Vaste planten die bloeien in de herfst

Vaste planten hebben het hele jaar door veel te bieden. Kan jouw herfsttuin wel wat kleur gebruiken? Kies dan één van deze soorten. De keuze van vaste planten is gigantisch. Veel soorten vormen ieder voorjaar nieuwe stengels en bladeren, andere blijven zelfs de hele winter groen. Sommige bloeien in de winter, de meeste vooral uitbundig in voorjaar en zomer, een groeiend aantal in de herfst. Want je wilt uiteraard het hele jaar door van kleur in de tuin kunnen genieten. In de herfst bloeiende vaste planten hebben vaak sterke, warme kleuren. Net als het licht van de zon dat dan veel meer rood en geel bevat. Maar ook pastelkleuren komen voor.


Herfstanemoon

De roze, witte of zachtrode bloemen van de hoge herfstanemonen of Japanse anemonen geven een uitzonderlijk tere toets aan een herfsttuin. Bijv. de donkerroze bloemen van Anemone hupehensis ‘September Charm’, de zuiverwitte van A. × hybrida ‘Honorine Jobert’ en de helderroze van A. tomentosa ‘Robustissima’.


Herfstaster

Hoge en lage herfstasters met hun volle straalbloemen en gele harten zijn er ook volop. Omdat veel herfstbloeiende vaste planten vrij hoog worden zijn de lage Aster Dumosus-hybriden bijna onmisbaar in de herfsttuin.
Zonnehoed

Echinacea purpurea kan ook tot in oktober bloeien met witte ‘Alba’ of rozerode bloemen o.a. ‘Leuchtstern’. Prachtig samen met blauwe en roze bloeiers.

Hemelsleutel

Een van de mooiste bloeiers voor de herfst is een hemelsleutel Sedum ‘Herbstfreude’ met volle, gemêleerd purperode tuilen die zelfs in oktober nog druk door vlinders en bijen wordt bezocht. Berijpt zijn de uitgebloeide schermen ook na die tijd nog uiterst decoratief.Paddenlelie

Tot slot noemen we de unieke armelui’s orchidee of paddenlelie Tricyrtis. De soort Tricyrtis hirta bloeit zelfs nog in november met roomwitte bloemen met roze zweem en rode vlekken.

Leverkruid

De meeste soorten Eupatorium bloeien roze, maar de tot ver in oktober doorbloeiende Eupatorium coelestinum vormt schitterende blauwviolette schermen en wordt ook niet zo hoog 100 cm, de andere halen makkelijk een imposante 200 cm.Nog meer herfstbloeiende vaste planten

Maar de keuze is veel groter, deze twee mogen eigenlijk ook niet ontbreken:

Monnikskap – Prachtig zijn de laatbloeiende diepblauwe Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’ en ‘Barker’s Variety’ die tot ver in oktober kunnen bloeien magnifiek samen met de laatste bloeiende rozen.Zilverkaars – De soort Cimicifuga simplex bloeit ook zo laat en licht met zijn witte pluimen 150 cm op in de schemering. ‘White Pearl’ bloeit extra rijk.


Je kunt alle genoemde soorten en cultivars in de herfst nog prima planten omdat ze in pot zijn gekweekt. Dan heb je er direct plezier van. Zet ze in voldoende vochtige, humusrijke grond en laat de planten na de bloei rustig bovengronds afsterven.Zorg alleen dat het afstervende materiaal geen groenblijvers bedekt. Dan wel afknippen, in andere gevallen pas in het voorjaar ‘opschonen’.Veel stengels en oude bloeiwijzen zijn ’s winters namelijk uiterst decoratief en ze vormen een prima winterdek.


Bron: tuinen.nl

449 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page