top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCaroline Verheggen

Kweekpotjes voor de moestuin

Het moment van voorzaaien is weer bijna aangebroken. Dat betekent ook dat je alvast kan gaan nadenken hoe je dit jaar jouw moestuin wilt gaan indelen. Maak daarom met deze tips jouw eigen kweekpotjes!


Welke kweekpotjes kun je het beste gebruiken als je gaat zaaien in de moestuin?


Plastic kweekpotjes

Bloempotten van plastic zijn lekker licht van gewicht en daardoor makkelijk te verplaatsen. Plastic is een belasting voor het milieu, maar daarentegen kun je de potjes meerdere keren gebruiken. Let bij deze potten extra goed op het vochtpeil, ze warmen immers snel op en verdampen daardoor meer water.


Stenen kweekpotjes

Terracotta en andere stenen potjes zijn duurzaam en hebben veelal een prachtige natuurlijke kleur. Moestuin- en kruidenplanten staan er vaak prachtig in! Een nadeel van de potjes is het zwaardere gewicht en de breekbaarheid van het materiaal.


Biologisch afbreekbare kweekpotjes

Afbreekbare potjes zijn ecologisch verantwoord, maar vaak wel wat duur in aanschaf. De turfpotjes drogen snel uit, dus ook hier houd je het vochtpeil in de gaten. Een groot voordeel is dat zaailingen met potje en al de grond in kunnen. De wortels groeien gewoon door het materiaal heen. Dat is makkelijk verplanten!
Recycle en upcycle potjes

Het maken van een moestuinpotje kun je ook gewoon maken met spullen die je al in huis hebt. En dat is niet alleen budgetproof, maar ook nog eens ontzettend trendy. Upcyclen noem je het, waarbij je voorwerpen een nieuwe functie geeft. Een aantal voorbeelden:

  • plastic drinkbekers

  • saladebakjes

  • ijsbakken

  • eierdoos

  • lege voedselblikken

  • conservenblik

Tip: Ook een een wc-rol of een ei kun je omtoveren tot kweekpotje. Dat is pas recyclen!


Plantenstekers

Om uit elkaar te kunnen houden wat je waarin heb gezaaid kan je wasknijpers of ijsstokjes gebruiken. Schrijf hier met watervaste stift op wat je gezaaid hebt en steek het in het potje.Bron: tuinen.nl

104 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page