In deze bizarre tijden is het fijn dat we gelukkig ook nog lichtpuntjes mogen ervaren. De lente is begonnen en dat betekent dat we kunnen genieten van vogels die vrolijk fluiten en wat waterige maar warme zonnestralen. Onze groene hart is blij dat we de tuin nog in kunnen en we voorlopig genoeg te klussen hebben.
Snoeien doet bloeien
Zomerbloeiende heesters die na de langste dag (21 juni) bloeien, snoei je in de lente. Denk aan vlinderstruik, kamperfoelie, blauwe spirea (Caryopteris x clandonensis ’Heavenly Blue’), hertshooi en hibiscus. Snoeien helpt de planten een mooie volle vorm te houden. Door dood hout weg te knippen, krijgen frisse jonge takken bovendien meer kans om te groeien. Ook kun je nu rozen en pluimhortensia’s snoeien. Kies wel altijd een vorstloze periode uit voor je snoeiwerkzaamheden.
Siergrassen, splitsen en planten
De meeste vaste planten kun je het best in het najaar opnemen, splitsen en verplanten, maar voor siergrassen geldt een uitzondering. Die kan je veel beter in het voorjaar onder handen nemen, dan herstellen ze sneller. Kleine, losse pollen scheur je makkelijk met de hand, maar voor stevigere soorten als Miscanthus is meer kracht nodig. Of gebruik een scherpe spade of een tuinmes om de pol te splitsen. Herplant de meest vitale delen en plant ze net zo diep als de oorspronkelijke pol stond. Meng voor het planten een flinke lading compost door het plantgat. Wat nu ook kan: siergrassen knippen.
Rondje bijvoeding
Vooral de wintergroene planten die de afgelopen maanden voor kleur in je tuin hebben gezorgd, beginnen nu aan kracht te verliezen. Beloon ze voor hun inspanningen met wat extra voeding. Het grote groeiseizoen is nog niet begonnen, zodat ze mooi kunnen bijtanken voor ze volop nieuwe scheuten en blaadjes gaan aanmaken. Bemest nu ook alvast de grond waar de dahlia’s in mei zullen worden uitgeplant. Dahlia’s zijn hongerig, een portie stalmest is erg welkom. Overigens is dahlia’s stekken ook een leuk voorjaarsklusje!
Uitgebloeide bloemen verwijderen
Heel vroege narcissen kunnen nu al uitgebloeid zijn. Haal deze bloemen beter maar weg. Dit voorkomt dat ze energie steken in zaadvorming. De bollen raken zo minder snel uitgeput. Laat het loof wel zitten, want hiermee verzamelen ze energie voor volgend jaar. Een mulchlaag van compost helpt daarbij en zorgt voor voedingsstoffen.
Hangende kringloopwinkel
Een rondje ruimen en snoeien levert vast een aardige hoeveelheid mos, takjes en afgesneden siergras op. Leg die in een lege hangmand en tuinvogels zullen er een fijne bouwmarkt in zien om hun nestjes mee te bouwen. Gun je ze extra knusse nestjes, leg er dan ook het pluis uit de droger bij, of plukjes haar die je uit de vacht van je hond of kat borstelde. De bouw van een nestje meemaken, is een van de leukste tuinbelevenissen die er is. Het is een drukte van belang en je tuin komt er dubbel mee tot leven.
Kuipplanten verpotten
Kuipplanten kun je nu verpotten. Klop de oude, uitgeputte aarde zoveel mogelijk van de wortels en knip dode, ingedroogde wortels weg voordat je de plant in verse potgrond zet.
Heerlijke lentebloemen
Ligt alles er netjes en opgeruimd bij, dan oogt het waarschijnlijk nog een beetje kaal. Verlang je erg naar meer kleur in je tuin, dan zijn bollen op pot, zoals narcissen, blauwe druifjes en hyacinten een goede optie om snel zicht te hebben op bloemen en frisgroen blad. Verdeeld over de hele tuin vallen ze meestal weg. Zet ze liever in groepjes bij elkaar in je zichtlijnen vanuit huis voor het meeste effect. Vul ze aan met vrolijke violen, primula’s en madeliefjes en je hebt in een handomdraai uitzicht op je eigen keurig verzorgde voorjaarsfeestje.
Planten in pot
Gebruik een pot met een ruim drainagegat en leg er een paar potscherven overheen, zodat deze niet dichtslibt. Als het nog erg koud is, kun je de binnenkant van de pot eerst bekleden met bubbeltjesfolie voordat je hem vult met aarde. Plant de lentebloeiers dicht op elkaar, dat ziet er het mooist uit. Bescherm ze bij flinke vorst met een stuk vliesdoek of een oude krant.
Bron: https://tuinseizoen.com/
Comments