top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCaroline Verheggen

DIT ZIJN DE MAKKELIJKSTE GROENTEN OM ZELF TE KWEKEN

Wil je graag een moestuintje aanleggen, maar heb je geen idee welke groenten je moet kiezen? Ontdek hieronder welke groenten het makkelijkst zijn om zelf te kweken. Groenten kweken in je eigen moestuin, dat is puur genieten. Genoeg ruimte en voldoende water is alles wat ze nodig hebben. Het enige waar je nog op moet letten: de juiste oogsttijd.

AARDAPPELEN

In maart kun je aardappelen al voorzaaien. Vanaf half mei kunnen ze dan in de volle grond.

Laat de aardappelen spruiten op een koele en lichte plaats. Zodra de spruiten enkele centimeters lang zijn, is het tijd om te planten. Plant in een onkruidvrije grond vermengd met gedroogde koemest in een geul van zo’n tien centimeter diep en laat ongeveer veertig centimeter tussen de verschillende aardappelen. Strooi nog wat organische meststof voor aardappelen over de grond. Van zodra de planten een hoogte van ongeveer tien centimeter bereikt hebben, breng je de grond van tussen de rijen tot aan de plant. Zo vermijd je dat de aardappelen groen worden door het licht.


COURGETTES

Zaaien kan van eind april tot eind mei. Vanaf half mei mogen ze in volle grond. Courgettes hebben ongeveer één vierkante meter nodig per plant. Teel courgettes op een windvrij plekje in de zon. Duw de zaadjes 1,5 tot 2 cm schuin de grond in en geef ze in het begin niet te veel water. Na twee weken hebben ze wél veel water nodig om te kunnen groeien. Na het zaaien kun je na ongeveer zes weken al voor het eerst oogsten; dan is de courgette 15 tot 20 cm lang.


ERWTEN

Erwtjes groeien het best in het koele voorjaar. Later dan april is af te raden. Van zodra de jonge kiemplantjes in potten 8 cm groot zijn, kunnen ze buiten geplant worden. Vanaf 15 cm moet je ze ondersteunen met rijshout. Niet te lang wachten met oogsten! Als ze dik en groot zijn worden de erwten te melig. Bovendien zijn jonge erwtjes rauw heel lekker.

Oogsten kan vanaf juni.


KERVEL

Zaai vanaf het voorjaar tot in de zomer om de zes tot acht weken om altijd verse kervel bij de hand te hebben. Kervel vraagt goed bewerkte, lichte, niet te droge grond in halfschaduw, maar kan ook in potten geteeld worden. Als je de kruin van de kervel afknipt, dan heb je een paar weken erna opnieuw een volle, verse bos kervel.


KOMKOMMERS

Zaai ze pas na 15 april: komkommers zijn zogenaamde ‘spurtgroenten’. Komkommers groeien net als courgettes zonder al te veel problemen. Je moet ze wel in huis voorzaaien in potten van ongeveer 10 cm. Plant het zaadje zo’n 1,5 cm diep. Geef komkommerplanten niet te veel water. Na 5 dagen komt het eerste groen al tevoorschijn. Zodra het warmer is dan 15°C, mag je de komkommer naar buiten verhuizen.


PAPRIKA’S

Paprika’s kun je al vanaf februari planten op een verwarmde plek binnenshuis. Zodra ze hun eerste echte blaadjes krijgen, kun je ze in aparte potjes planten in een serre of kas. Daar blijven ze het beste tot mei. Zet ze op het zonnigste plekje in de moestuin.

Oogsten kan van juni tot oktober.


POMPOENEN

Vanaf mei kun je pompoenzaad planten in de moestuin. Je kunt ze laten klimmen of kruipen, afhankelijk van hoeveel plaats je hebt. Breng een dikke laag mulch aan tussen de planten om verdamping en onkruid te voorkomen. Vanaf september smul je van je eerste oogst.


PREI

Preiplantjes mogen in de grond vanaf maart – april (zomerprei) of in juli en augustus (winterprei). Hebben jonge preiplantjes te veel worteltjes om ze makkelijk in het plantgat te krijgen? Snij ze gerust bij tot op 3 à 4 cm (ze groeien snel terug).


RADIJSJES

Het leuke van radijsjes is dat je ze al een paar weken na het zaaien kunt oogsten.

De meest knapperige radijsjes plant je in het voorjaar of eind augustus. Bedek met wat losse aarde en geef dan regelmatig water. Een beetje afhankelijk van de periode/temperatuur kiemen radijsjes dan binnen 5 tot 14 dagen.


SLA

Vanaf maart kun je sla in openlucht kweken, vaak zelfs nog tot oktober als het weer meezit.

Zaai niet te veel in een keer: elke week of om de twee weken bijzaken is ideaal. Zo vermijd je een te grote oogst. Bedek de zaadjes niet volledig onder aarde: ze hebben licht nodig om te kiemen.


TOMATEN

Je zaait tomaten vanaf maart tot april. Wie tomaten wil kweken heeft een serre of kas nodig op een lichtrijke, warme plek. Ze mogen absoluut geen water op de bladeren hebben.

Bind je tomaten losjes onder elke tros of elke 20 cm aan met bindbuis of clips.


WORTELEN

Vanaf begin maart, zodra de grond genoeg is opgewarmd, zaai je wortelen in rijtjes.

Ze kiemen traag; vergeet dus vooral geen naamplaatje te zetten zodat je niet vergeet waar je ze nu weer had geplant. Je smult van je eigen gekweekte wortelen van mei tot januari.

425 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page