top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverCaroline Verheggen

Bescherm jou planten tegen de vorst

De eerste nachtvorst hebben we achter de rug. Hoog tijd om de kwetsbare planten in onze tuin te beschermen tegen de koude. Vooral niet-inheemse en tropische planten zijn niet bestand tegen vorst. Ook planten die in potten staan zijn gevoeliger aan lage temperaturen.

Vorstgevoelige planten zijn planten die niet bestand zijn tegen de vrieskoude en zullen afsterven zonder bescherming. De temperatuur waarbij de plant schade zal oplopen hangt af van de soort. Planten in potten laat je bij voorkeur overwinteren in de tuinkas, schuur, garage of veranda, op een vorstvrije, niet te donkere plaats.


Zijn de potten te zwaar of te groot om ze te verplaatsen dan kan je de bovengrondse delen inpakken met jute, vliesdoek of een speciaal daarvoor gemaakte thermobeschermhoes die verkrijgbaar is in verschillende maten. Deze hoezen bieden een uitstekende bescherming tegen uitdrogende koude wind en vorst en zijn tevens water-, licht- en luchtdoorlatend. Zo kan je de hoes gerust enkele weken rond de plant laten zitten bij langere periodes van vorst. Dergelijke hoezen worden bijvoorbeeld gebruikt om olijfbomen, oleanders, laurierbomen en palmen te beschermen. 


Door het aanbrengen van een vlies of hoes wordt de temperatuur binnenin constanter gehouden. Volstaat een hoes niet dan kan je een extra warmtekabel in kringen rond jouw plant aanbrengen. Een warmtekabel wordt ongeveer 40° warm en is speciaal ontwikkeld om planten te verwarmen. De warme lucht stijgt op waardoor het onder de hoes warmer wordt en de koude temperaturen geen schade kunnen aanrichten aan de plant. De meeste tropische en mediterrane planten vragen een wintertemperatuur tussen 5° en de 10°.


Noppenfolie of zeilen in plastiek worden gezien hun luchtdichtheid afgeraden. De plant kan dan niet meer ademen en de kans op rotten is groot. De pot zelf kan wel beschermd worden met noppenfolie. Zo bescherm je enerzijds de wortelkluit tegen bevriezing en voorkom je anderzijds vorstschade aan de pot zelf. Door de bodem rond vaste planten, bollen, rozen en andere vorstgevoelige planten van een mulchlaag (bladeren, stro, boomschors, takken,…) te voorzien, kan de vrieskoude niet tot bij de wortels van de plant doordringen. Dit kan ook met een isolerende jutering. Deze ring kan tevens onder potten worden gelegd en houdt de koude tegen die uit de bodem naar boven stijgt. Kleinere planten kan je wapenen tegen koude met een omgekeerde bloempot of een emmer. Een rietmat is ook altijd een handig middel en kan snel rond planten worden aangebracht.


Naast bevriezing kan de plant verder schade oplopen door uitdroging of rotting. Uitdroging komt vooral voor bij wintergroene planten. Als de grond bevroren is kunnen ze geen water meer opnemen uit de bodem. Toch zullen de bladeren verder water verdampen door de zon en de wind. Bij aanhoudende vorst kunnen verschillende bladhoudende soorten bijgevolg afsterven. Voorbeelden hiervan zijn Camelia, bamboe en verschillende soorten coniferen. Deze planten verkiezen een plekje op het zuiden in de winterzon. Bij de aankoop van planten is het goed om weten dat matig winterharde planten liever in een droge zandgrond staan dan in een natte kleibodem.


Bron: tuinadvies.be

179 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page